İSVİÇRE EVLENME ŞARTLARI
İsviçre vatandaşı ile evli olan Türkiye vatandaşlarının veya İsviçre’de yaşayan çocuğun ebeveyni olanların, reşit olmayan çocukları için İsviçre’de kalabilmeleri amacıyla aile birleşimi vizesine İsviçre evlilik vizesine başvurmaları gerekmektedir. Konsolosluğun veya büyükelçiliğin yapacağı değerlendirmeler sonucunda uzun süreli vizeleriniz için olumlu veya olumsuz olarak bir yanıt almanıza olanak verilmektedir.
İsviçre Aile Birleşim Şartları
Üvey veya biyolojik çocuklarınız ile eşinizin İsviçre’de bulunması durumunda aile birleşimi için başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. AB/EFTA üyesi olan ülkelerin vatandaşlara veya üçüncü bir ülke vatandaşına bu başvuruları gerçekleştirirken farklı prosedürler uygulanmaktadır. ‘İsviçre vatandaşlarının başvuru yapabilmesi için AB/EFTA ülkelerinde oturum izinlerinin olması gerekmektedir. Üçüncü ülke vatandaşı olarak başvuruları gerçekleştirecek kişilerin çocuklarının 18 yaşından büyük olmamasına dikkat edilmektedir. Aile birleşimi hakkından faydalanırken eş veya 18 yaşını doldurmamış çocuklar adına başvurular gerçekleştirilebilmektedir.’ 12 yaşının üzerinde olan ve 18 yaş sınırını aşmayan çocuklar için bu süre 1 yıl ile sınırlandırılmaktadır. Ailenin ayrı yaşamasını gerektirecek bir neden yok ise birlikte yaşıyor olmaları gerekmektedir.
Ebeveynlerin işleriyle ilgili olarak, ciddi sorunların yaşanması halinde veya işlerinin gerektirdiği şartlardan ötürü ayrı yaşanması durumu ve boşanma aşamasına gelinmesi gibi istisnai durumlar karşısında şartlar esnetilebilmektedir. İsviçre toplumsal kurallarına uygunluğun ve uyumluluğun ispat edilmesi durumlarında ve evliliğin 3 yıl sürmesi halinde bu süreler uzatılabilmektedir. Diğer yandan kişilerin aile içerisindeki problemlerinden kaynaklı veya ülkelerine dönmelerinin kişiler için tehlike arz edecek olması söz konusu ise sürelerin uzatılması yine mümkün olabilmektedir.
Konsolosluklara veya büyükelçiliğe doğrudan başvuru yapabilir ve aile birleşimi talebinde bulunabilirsiniz. Hazırlamanız gereken evraklarla ve alacağınız randevularla hareket etmeniz gerekmektedir. Başvuru formunun eksiksiz olarak 3 adet ve İsviçre’nin resmi dillerinde hazırlanması gerekmektedir. Online olarak elde edebileceğiniz bu form sayesinde başvurularınızı hızla gerçekleştirebilirsiniz. Pasaportlarınızın geçerlilik sürelerinin dolmamış olmasına özen gösterilecektir. Ayrıca 10 yıldan daha eski olmaması istenen şartlardandır. Biometrik fotoğrafların 4 adet olması ve 6 aydan daha eski süreçte çekilmemiş olması gerekmektedir. Formül B formunun eklenmesi, evliliğin uluslararası düzeyde olduğunun kanıtlanacağı kayıt örneğinin ilave edilmesi gerekmektedir. Kimlik ve tam tekmil nüfus kayıt örneğinin eklenmesi gerekecektir. Daha önce yapılan evliliklere, boşanmalara ve aile kimlik bilgilerine yer verilmesi istenmektedir. İsviçre’de yaşayan eşin ikametine ve kimliğine dair bilgilerin ilave edilmesi gerekecektir. Banka hesap dökümlerinin son 3 ayı kapsayacak şekilde güncel olarak ilavesi istenmektedir. Sağlık sigortasının ve vize ücretlerinin yatırılarak, dekontlarının ilave edilmesi gerekmektedir.
İsviçre Aile Birleşimi
Aile birleşiminin gerçekleştirilebilmesi için eşlerden birinin İsviçre vatandaşı olması gerekir. Daha sonrasında İsviçre vatandaşlığı olan kişi üzerinden de oturum talep edilmesine imkan verilmektedir. ‘İsviçre’de evlilik akdinin imzalanmasının sonrasında bu evliliğin Türkiye’de de geçerli olması için tenfiz adımının tamamlanması gerekir. Tenfiz adımının sonrasında her iki ülkede de kayıtlarda evliliğin onaylanması mümkün olacaktır.
Aile birleşimi üzerinden oturum talep etmek için kişilerin özellikle evliliklerinin tenfiz adımını tamamlaması ve daha sonrasında bunu resmi olarak da belgelendirmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde eşinizin İsviçre vatandaşlığından faydalanarak ülkede oturum izni talep edilmesine imkan tanınmaktadır.’
Aile birleşimi yapacak olan kişi eğer öncesinde bir evlilik yaptıysa bu evliliğin sonlandığına dair belgeleri sunmalıdır. Bu evlilikten çocuk veya çocuklar varsa onlara dair bilgiler de belgelenmelidir.
İsviçre vatandaşı bir kişiyle evlenmek, evlenen kişinin vatandaşlık kazanacağı anlamına gelmez. Kişilerin sadece İsviçre oturum izni alma ve vize başvurularının onaylanma aşamasında kolaylık kazanması mümkün olmaktadır. Vize alma adımlarında evliliğin belgeli olarak sunulması onaylanmasının önünü açacaktır.
İsviçre Evlilik Vizesi
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İsviçre’de ikamet eden eşin ve çocuklarının yanına gidebilmesine ve kalabilmesine olanak sağlayan vize İsviçre evlilik vizesidir. Evlilik vizesi ile İsviçre’ye gidebilmek için bir diğer eşin İsviçre’de oturum iznine sahip olması gerekir. İsviçre evlilik vizesi alabilmek için eşin İsviçre vatandaşı ya da İsviçre’de oturum iznine sahip olması gerekmektedir. Aynı zamanda Türk vatandaşının 18 yaşından küçük olan çocuklarını İsviçre’ye getirebilmek için de bu vizeye başvurması gerekir.
İsviçre’ evlilik için gerekli evraklar, aile birleşimi yapmak için uluslararası evlenme kayıt formu, en az 6 ay daha geçerli bir pasaport, İsviçre’de doğan eşin doğum kayıt belgesi, yeni alınmış nüfus kayıt örneği, yerleşim yeri belgesi, nüfus kağıdı gibi evraklar gerekmektedir.
‘İsviçre’de evlilik kanunları ile yapılan evliliklerde Zürih konsolosluğundan alınacak belgeler ile birlikte başvuru yapılarak evlilik işlemi gerçekleştirilmelidir.’ İsviçre’nin mahalli makamları tarafından evlilik yapılır. İsviçre vatandaşı ile Türkiye’de evlenmek isteyenler için de, Türk kanunlarına göre evlenme işlemi için belediyeye müracaat edilir. Evlilik işlemi yasal olarak gerçekleştikten sonra İsviçre vatandaşının İsviçre’de evliliği tanıtması gerekir. Evlilik İsviçre tarafından tanındıktan sonra aile birleşimi için başvuru yapılabilmektedir.
İsviçreli bir kişiyle evlenme akdinin gerçekleştirilmesi ile alınan aile vizeleri uzun süreli vize kategorisine girer ve D tipi vize olarak adlandırılır. İsviçreli eş yaptıkları bu evliliği, bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne tescil ettirmelidir. Kısa süreli vize başvuruları yaklaşık 1 ay içerisinde sonuçlanırken aile birleşimi vize başvuruları ise ortalama 1-2 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.