VATANDAŞLIK
İsviçre vatandaşlık şartları nelerdir? İsviçre’de vatandaşlık alabilmek için gerekli kanunlar İsviçre Federal Meclisi tarafından yürürlüğe koyulmaktadır ve başvurular İsviçre Federal Meclisi tarafından değerlendirmeye alınmaktadır. İsviçre Federal Anayasası’nın 37. maddesinde İsviçre’nin yabancı uyruklu kişilere vatandaşlık verme hakkındaki kanunu belirlenmiştir.
Anne veya babası İsviçre vatandaşı olan kişiler, evlat edinilme yoluyla İsviçre vatandaşı olan ebeveyne sahip olan çocuklar ve gereken kriterleri karşılayarak İsviçre vatandaşlığına başvuran yabancı kişilere İsviçre vatandaşlığı verilebilmektedir. İsviçre vatandaşlık şartlarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
İsviçre vatandaşlığı alan kişiler, 18 yaşına geldikten sonra federal seçimlerde ve referandumlarda oy kullanma, İsviçre pasaportu edinme, federal siyasi görev için aday olma, İsviçre topraklarına istediği zaman giriş yapabilme, Avrupa Birliği üye ülkelerini vizesiz ziyaret etme, çalışma, eğitim alma ve mülk satın alma gibi İsviçre vatandaşlığı avantajları ve imkanlarına sahip olmaktadır.
İsviçre Vatandaşlık Şartları Nelerdir?
İsviçre toplumuna başarılı ve sağlam bir şekilde uyum sağlamak, İsviçre’deki gündelik yaşamı devam ettirebilecek düzeyde dil bilmek, İsviçre’nin iç ve dış güvenliğine yönelik tehdit oluşturmamak, İsviçre uyruklu anne ya da babanın çocuğu olmak, İsviçre’ye çalışmak veya okumak için gelip belirli bir süre boyunca İsviçre’de yaşamak vatandaşlık alabilmenin şartlarıdır.
- İsviçreli bir vatandaşla evlenen kişiler İsviçre vatandaşlığı için başvuru yapabilmektedir.
- İsviçre’de doğmuş veya İsviçre’de yaşayan yabancı uyruklu bir ailenin çocukları için İsviçre vatandaşlığına başvuru yapılabilmektedir.
- İsviçreli ebeveynler tarafından evlat edinilen çocuklar için İsviçre vatandaşlığı alınabilmektedir.
- İsviçre’de en az 10 yıl ikamet eden ve vatandaşlık başvurusundan önceki son 5 yıl içerisinde en az 3 yıl İsviçre’de ikamet eden yabancı uyruklu kişiler İsviçre vatandaşlığına başvuru yapabilmektedir.
- Vatansız olan kişiler gerekli kriterleri karşıladığı takdirde İsviçre vatandaşlığı için başvuru yapabilmektedir.
- Geçmişte İsviçre vatandaşlık haklarını kaybeden kişilere yeniden vatandaşlık hakkı tanınabilmektedir.
Soybağı İle İsviçre Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Soybağı ile İsviçre vatandaşlığı, annesi ya da babası İsviçreli olan çocuklar için geçerlidir. En az bir İsviçreli ebeveynin çocuğu olarak dünyaya gelen çocukların annesi ya da babası, çocuğun dünyaya gelmesinden önce İsviçre vatandaşlığı almış olması halinde doğan çocuğun vatandaşlık başvurusu için belirli şartlar aranmaktadır.
İsviçre vatandaşlığı almış ebeveynin çocuğu olarak doğan çocuklar için yapılan İsviçre vatandaşlık başvurusunda, çocukların 18 yaşından küçük olması ve başvurudan önceki son 5 yıl içerisinde en az 3 yıl İsviçre’de ikamet etmiş olması gerekmektedir.
‘ Annesi ya da babası İsviçre vatandaşlığından vazgeçmiş çocukların İsviçre vatandaşlığına başvuru yapma hakkı bulunmamaktadır.’
İsviçreli bir anne ya da babanın çocuğu olarak başka bir ülkede dünyaya gelen çocuklar için kolaylaştırılmış İsviçre vatandaşlık başvurusu türünde bir başvuru bulunmaktadır. Başvurusu yapılacak çocukların 18 yaşından büyük olmaması gerekmektedir.
- kuşak göçmenler de hızlandırılmış vatandaşlık için başvuru yapma hakkına sahiptirler. Kişinin büyükanne ya da büyükbabasının İsviçre vatandaşı olduğunu belgeleyebilmesi gereklidir. Ayrıca başvuru sahibinin ailesi, daha önce en az 10 yıl İsviçre’de ikamet etmiş olmalıdır.
İsviçre doğumla vatandaşlık hakkı vermemektedir. İsviçre’de ikamet eden ve en az biri İsviçreli olan evli ebeveynlerin çocuklarına İsviçre vatandaşlığı verilmektedir.
Vatandaşlığa Geçiş İle İsviçre Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Vatandaşlığa geçiş ile İsviçre vatandaşlığı almak için kolaylaştırılmış vatandaşlık, sıradan vatandaşlık ve vatandaşlığın geri alınması seçenekleri bulunmaktadır.
İsviçre sıradan vatandaşlık başvurusu alabilmek için başvuru yapan kişinin İsviçre’de en az 10 yıl yaşamış olması ve 3 yılının başvurudan önceki son 5 yıl içerisinde olması gerekmektedir. Başvuru yapan kişinin yasal olarak İsviçre kalıcı oturum iznine sahip olması gerekmektedir.
Kolaylaştırılmış İsviçre vatandaşlığı başvurusu kapsamında İsviçre vatandaşı ile evli olan kişiler ve İsviçre’de doğmuş kişiler bulunmaktadır. İsviçre’de ikamet eden yabancı uyruklu bir ailenin soyundan gelen kişiler ve vatanı olmayan kişiler de başvuru yapabilmektedir.
İsviçre vatandaşlığının geri alınması, geçmişte İsviçre vatandaşlığını kaybetmiş kişiler için yeniden vatandaşlığa başvurma adına bir seçenek olarak da sunulmaktadır.
Evlilik Yoluyla İsviçre Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Evlilik yoluyla vatandaşlık, İsviçre vatandaşlığına evlilik yoluyla müracaat eden kişinin eşi İsviçre vatandaşı ise alınabilmektedir. ‘İsviçre vatandaşlığının evlilik yoluyla alınabilmesi için belirli bir süre İsviçre’de ikamet etme şartı aranmaktadır. Evlilik yoluyla İsviçre kolaylaştırılmış vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerin İsviçre’de en az 5 yıl ikamet etmiş olmaları gerekmektedir. İsviçre eş birleşimi yoluyla vatandaşlık başvurusu yapılan tarihten önceki son 1 yılın İsviçre’de geçirilmesi, en az 3 yıl boyunca evli kalınması ve evliliğin aktif olarak devam ediyor olması gerekmektedir.’
Evlat Edinilme Yoluyla İsviçre Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
İsviçre vatandaşlığının evlat edinilme yoluyla alınabilmesi için evlat edinilen kişinin 18 yaşından küçük olması şartı aranmaktadır. ‘İsviçre’de evlat edinilecek çocuğun biyolojik ebeveynleri yaşıyorsa kendilerinden tam yasal izin alınması gerekmektedir.’
İsviçre Vatandaşlığı Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
İsviçre vatandaşlık başvuru formu, başvuru sahibine ait C tipi oturum izni belgesi, İsviçre’de faaliyet gösteren onaylı dil okullarından alınmış dil yeterlilik belgesi gerekli evraklardır. İsviçre belediyesi veya kantonu tarafından İsviçre vatandaşlık başvurusu için gerekli evraklardan farklı olarak ek belge talep edilebilmektedir.
İsviçre İçin Vatandaşlık Başvuru Formu Nasıl Alınır?
İsviçre Devlet Göç Sekreterliği’nden vatandaşlık başvuru formu İsviçre’de ikamet eden kişiler tarafından temin edebilmektedir. Vatandaşlık başvuru formu ch@sem.admin.ch mail adresinden de talep edilebilmektedir. Doldurulan İsviçre vatandaşlık başvuru formu, posta yoluyla ya da direkt İsviçre Devlet Göç Sekreterliği’ne gidilerek veya yerel kanton ile belediyelere gönderilmektedir.
İsviçre Vatandaşlığı İçin Dili Ne Kadar İyi Bilmemiz Gerekir?
İsviçre vatandaşlığı için aranan dil yeterliliği, başvuru sahibinin günlük yaşamdaki herhangi bir İsviçre resmi dilinde hem sözlü hem de yazılı olarak iletişim kurabileceği durumda olmasını gerektirir. vatandaşlık için dil sınav sonucunun, yazılı dil bilgisi için en az A2 seviyesinde ve sözlü dil bilgisi için en az B1 seviyesinde olması gerekmektedir.’
İsviçre Vatandaşlık Ücreti Ne Kadardır?
‘İsviçre vatandaşlık ücreti, sıradan vatandaşlık başvuruları için belediyeler üzerinden kişi başı 500- 1000 İsviçre frangı, kantonlar üzerinden kişi başı 2.000 İsviçre frangıdır. Kolaylaştırılmış İsviçre vatandaşlığı başvurularında 12 yaşından küçükler için 250 İsviçre frangı, 12- 18 yaş arasındaki çocuklar için 650 İsviçre frangı ve yetişkinler için 900 İsviçre frangı ödenmektedir.’
İsviçre Vatandaşlığının Çıkması Ne Kadar Sürer?
İsviçre vatandaşlığı ortalama 12- 18 ayda çıkmaktadır.
İsviçre Vatandaşlığı Hangi Hakları Kazandırır?
İsviçre vatandaşlığı; 18 yaşına geldikten sonra oy kullanma, siyasi seçimlerde aday olma, İsviçre pasaportuna ve kimliğine sahip olma, istediği zaman girebilme ve Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat etme gibi haklar kazandırmaktadır.
İsviçre Çifte Vatandaşlık
İsviçre çifte vatandaşlık hakkı vermektedir. Çifte vatandaşlık hakkı 1 Ocak 1992 tarihinden itibaren uygulanmaktadır. İsviçre yasalarına göre, İsviçre vatandaşı olan kişilerin önceki vatandaşlığından vazgeçmesi gerekmemektedir.
İsviçre’de Ev Alarak Vatandaşlık Alınır Mı?
Hayır, İsviçre’de ev alarak vatandaşlık almak mümkün değildir. İsviçre vatandaşlığı alabilmek için İsviçre Federal Meclisi tarafından belirlenen şartları karşılamak ve en az 10 yıl boyunca İsviçre’de yasal olarak ikamet etmek gerekmektedir.
İltica Yolu İle İsviçre Vatandaşlığı
İltica yolu ile İsviçre vatandaşlığı İsviçre’de bulunan mülteciler ve F izni ile geçici olarak kabul edilen yabancı uyruklu kişiler için alınabilmektedir. F izni ile geçici oturum hakkı olan yabancı uyruklu kişilerin İsviçre vatandaşlığı alabilmesi için İsviçre’de 20 yıl boyunca ikamet etmiş olması gerekmektedir. İsviçre’ye iltica yolu ile gelen yabancı uyruklu kişiler 10 yıl boyunca İsviçre’de ikamet etmeleri durumunda vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkına sahip olmaktadır. Vatandaşlık başvurusunu İsviçre iltica yoluyla yapan kişilerin başvuru yapmadan önceki son 5 yılın en az 3 yılını İsviçre’de geçirmesi şartı aranmaktadır.
İsviçre Vatandaşlığının İptal Durumları
Hükümsüzlük beyanı: İsviçre vatandaşlığına başvuru yapan kişinin, vatandaşlığa kabul prosedüründe yanlış bilgi vermesi veya önemli gerçekleri gizlemesi durumunda vatandaşlıkları geçersiz sayılmaktadır. Hükümsüzlük beyanı yasal olarak bağlayıcı hale geldiğinde, ilgili kişi en az 2 yıl boyunca vatandaşlık başvurusu yapamamaktadır.
Vatandaşlık hakkının düşmesi durumu: İsviçreli bir ebeveynin yurt dışında doğan ve başka bir vatandaşlığa sahip olan çocuğu için yurtdışındaki bir İsviçre makamına veya İsviçre’deki bulunan bir makama vatandaşlık başvurusu yapılmadıkça kişinin 25 yaşında otomatik olarak İsviçre vatandaşlığı iptal olmaktadır.
Muafiyet: Yurtdışında yaşayan ve başka bir ülke vatandaşı olan İsviçre vatandaşları, diğer vatandaşlığını tercih etmesi sonucu İsviçre vatandaşlığından çıkabilmektedir.
Vatandaşlıktan vazgeçme: Kişilerin kendi isteği ve başvurusu ile İsviçre vatandaşlığından vazgeçme durumudur.
İsviçre Oturum İzni ve Vatandaşlığı Farkları
İsviçre oturum izni ve vatandaşlığı arasında büyük bir fark bulunmamasına rağmen, bazı durumlarda vatandaşlık daha avantajlı olmaktadır. İsviçre vatandaşı olan bireyler, oy kullanabilmektedir ve devlet memuru olma hakkına sahiptir. Ancak her İsviçre vatandaşı gibi, yabancı uyruklu bir kişi İsviçre vatandaşı olduğunda, askerlik yapmış olması gerekecektir. Belirtilen hususlar dışında, her iki durumda da aynı olan haklar vardır. Oturum izni sahipleri ve İsviçre vatandaşları ortak haklara sahiptir. Her iki grupta İsviçre’de mal varlığı sahibi olabilir, sosyal yardımlardan destek alabilir, gereklilikler yerine getirildiği takdirde şirket kurabilir, İsviçre sınırları içerisinde seçtikleri her bölgede yaşayabilir ve İsviçre vatandaşlığı ile eşit istihdam haklarına sahip olabilirler.