Hava Durumu | İsviçre'ye dair her şey

İsviçre
kapalı
14.9 ° C
17.2 °
12.7 °
76 %
3.6kmh
93 %
Cts
15 °
Paz
11 °
Pts
10 °
Sal
11 °
Çar
12 °
Ana SayfaVizeİSVİÇRE VİZE BAŞVURUSU VE ŞARTLARI

İSVİÇRE VİZE BAŞVURUSU VE ŞARTLARI

İsviçre’ye Nasıl Gidilir?

Havayolu kullanılarak aktarmalı veya direkt uçuşlarla İsviçre’ye gidilebilir tabi ki İsviçre vize başvurusu yapılıp alınması zorunludur. Alınabilecek vize türleri; turistik, aile ziyareti, ticari, transit, öğrenci ya da oturuma dair ayrı ayrıdırlar. Seyahat amacınıza göre vize türünüzü belirleyip başvurunuzu ona göre yapmanız gerekir.

İsviçre Oturum İzni

İsviçre’de çalışmak istiyorsanız oturum ve çalışma iznine ihtiyacınız vardır. İsviçre’de 90 günden fazla kalmak istiyorsanız bazı izinlere ihtiyacınız olacaktır. Bu izinler kanton göçmenlik merkezi tarafından verilmektedir. İki farklı izin vardır; birincisi kısa süreli izinler, ikincisi uzun süreli ya da süresiz izinlerdir. Kısa süreli izinler 1 yıllıktır, uzun süreli veya süresiz izinlerde ise bireyler istedikleri kadar İsviçre’de oturma ve çalışma iznine sahip olmaktadırlar.

İsviçre’de çalışma izni alabilmek için öncelikle oturum izni alınmalıdır. Çalışma izni ve oturum izni alabilmek için istenen belgeler aynıdır. Ancak farklı olarak çalışma izni için bireylerin işverenlerin başvuru yapması gereklidir, oturma izni için ise kişiler şahsen başvuru yapabilmektedirler.

Başvurular neticesinde gerekli dosyalar incelemelerden geçer. Yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan dosyalarda eksik ya da hatalı bilgi bulunmuyorsa, verilen bilgiler vize izni için yeterli ise izinler olumlu olarak gösterilir.

İsviçre Oturum İznini Kimler Almalı?

İsviçre oturum izni, İsviçre’de 90 günden fazla barınmayı planlayan bireylerin başvuru yapması gereken bir izin türüdür. Oturma izni, İsviçre’de kantonlara göre ayrılmış göçmenlik bürolarına, yerleşilmek istenen bölge seçildikten sonra başvuru yapılarak alınabilir. İsviçre’de 26 kanton vardır ve her kanton için ayrı bir göçmenlik bürosu bulunur. Oturma izni almak isteyen kişi, gitmek istediği bölgenin şartları kantonların göçmenlik ofisleri tarafından farklılık gösterebildiğinden, başvuru yapmadan önce o bölgenin kantonu için gerekli bilgileri edinmeli ve bu bilgilere göre başvuru yapılmalıdır. İsviçre oturma izni, uzun süreli vize kategorisine girmektedir. Bu sebeple başvurular konsolosluk tarafından yetkilendirilen ofisler yerine İsviçre Konsolosluğu’na yapılmalıdır.

İsviçre oturma izni başvurusu onaylanan kişi,  AB veya Schengen bölgesi üyesi bir ülkenin vatandaşı ise kimlik kartı şeklinde bir oturum izni alır, kişi farklı bir ülke vatandaşıysa biyometrik kimlik belgesi verilir.

İsviçre Oturum İzni Kategorileri Nelerdir?

 İsviçre oturma izni kategorileri, başvuru sahibinin İsviçre’ye yerleşim amacına göre değişiklik gösterir. Başvuru yapılmadan önce tüm kategoriler incelenmeli ve doğru başvuru için uygun oturum izni seçilmeli, bu kategorilerin gereksinimlerine göre hareket edilmelidir.

İsviçre L Oturma İzni

İsviçre L oturum izni, kısa süreli bir oturum izni türüdür. 1 yıl geçerliliği vardır ve bu geçerlilik sonrasında 12 ay kadar uzatılabilmektedir. Uzatıldığında bir biometrik kart olma özelliğini taşır. İsviçre çalışma vizesiyle birlikte alınmış bir L vizesi varsa ve kişi çalışıyorsa, iş değişikliği yapıldığı takdirde tekrar bir L oturum izni başvurusu yapılması gerekir.

İsviçre B Oturma İzni

İsviçre B oturum izni, 1 yıllık oturum izni veren bir tür oturum iznidir. Kişiden en az 1 yıllık bir iş sözleşmesine bağlı olarak çalışmasını ya da kesin 1 yıl sürecek bir eğitim programında olması şartını ister. Kişi, maddi geçimini sağlayabildiğini ispatlayabilecek konumda olmalıdır. Sınırlı sayıda verilen B oturma izni kartı, iş kontenjanları esas alınarak verilmektedir.

İsviçre C Oturma İzni

İsviçre C oturum izni, İsviçre’ye yerleşme imkanı tanıyan bir oturma izni türüdür. C kategorisindeki oturma iznine başvuru yapabilmek için başvuru sahibinin en az 10 yıl İsviçre’de ikamet etmiş olması gerekmektedir. Bazı ülke vatandaşları için daha kısa olan bu süre, mesela Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada vatandaşları için 5 yıldır. İsviçre C izniyle, kanton sınırlaması olmadan ya da iş değişikliği problemi yaşanmadan İsviçre’de barınma hakkı sahibi olunmaktadır.

İsviçre G Oturma İzni

İsviçre’de iş sahibi olan fakat sınır komşusu bir ülkede yaşayan kişiler için sınır ötesi banliyö izni olarak da bilinir. İsviçre G oturma izniyle, İsviçre çalışma vizesi sahibi olarak ülkede bir işe girilebilir. Ancak kişinin haftada en az 1 kez kendi ülkesine dönmesi gereklidir. G oturma izninin her yıl güncellenmesi gereklidir.

İsviçre Ci Oturma İzni

Ci oturum izni, yabancı konsolosluk çalışanlarının aile bireylerine ve aynı zamanda devletler arası kurumların çalışanlarına verilen izin türüdür.

İsviçre F Oturma İzni

İsviçre F oturma izni, yabancı ülke vatandaşlarının ülkelerine dönmesi gereken ancak bağımsız nedenlerden ötürü dönemedikleri durumlarda kişilere verilen oturma izni türüdür.

 

Bu kategoriler dışında İsviçre N oturma izni sığınmacılara ve İsviçre S oturma izni ise yardıma muhtaç bireylere verilen oturma izni türlerindendir.

 

İsviçre Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar

İsviçre oturma izni ve İsviçre çalışma izni almak için hazırlanması gereken belgeler, başvuru yapılacak kategoriye göre farklılaşabilmektedir.

 

Aşağıda, oturum izni ve için istenen genel evraklar listelenmiştir.

  • İsviçre online vize başvuru formu
  • Kimlik fotokopisi
  • Biometrik Fotoğraf
  • Pasaport

Ek olarak çalışma iznine başvurulacaksa;

  • İş sözleşmesi
  • Şirket bilgileri
  • İşveren yazısı
  • Özgeçmiş ve üniversite diploması
  • Adli Sicil Kaydı (Yalnızca B oturum izni başvuruları için)

C oturum İzni İçin İstenen Ek Belgeler

  • Mevcut oturum izni
  • Borç tahsilat kaydı
  • İsviçre polis kontrol belgesi
  • İsviçre sosyal güvenlik sistemine kayıtlı aile bireyi olmadığını gösterir belge

 

İsviçre Oturum İzni Sahibinin Aile Bireyleri İçin İzin Gerekli Midir?

 İsviçre oturma izni sahibi birey, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve eşi olması durumunda, oturma izni kapsamında onları da İsviçre’ye götürme hakkına sahiptir. Bu durumda, eş ve 18 yaş altındaki çocukların oturum izni için başvuru yapılabilir.

Kişi, İsviçre C oturma iznine sahipse, davet etme yoluyla, eşi ve reşit olmayan çocukları için İsviçre Aile Birleşimi vizesi başvurusunda bulunabilir. Bu durumda eş ve çocuklar, B kategorisinde bir oturum iznine sahip olur. B oturum izniyle İsviçre’de 5 yıl ikamet eden eş ve çocuklar, C oturma izni başvurusu yapabilir. Ayrıca 12 yaş ve altı çocuklar doğrudan C İsviçre oturum izni almaktadır.

İsviçre oturum iznine sahip olan birey B ya da L kategorisinde bir izin sahibiyse, aile birleşimi vizesiyle çocuklarını ve eşini İsviçre’ye alamaz. Bu durumda tüm aile bireyleri İsviçre vizesi başvurusunda bulunarak ülkeye giriş yaptıktan sonra göçmenlik ofislerine giderek durumu belirterek bir oturum izni başvurusunda bulunabilir. İsviçre B kategorisinde bir oturum izni sahibinin vefat etmesi durumunda, 12 yaş üstü çocuklar ve eş İsviçre’ye yerleşmek için İsviçre oturum izni başvurusunda bulunabilirler.

VİZE

İsviçre’ye gitmek isteyen bireylerin vize almaları gerekmektedir. Pasaport sahibi kişilerin, İsviçre vizesi için dış temsilciliklerinden ya da diğer aracı kurumlardan, gerekli evrakları hazırlayarak vize randevusu almaları gerekir. İsviçre vize başvurusu için gerekli evraklar değişiklik göstermektedirler. Bu değişiklikler alınmak istenen vizenin türü, seyahat amacı ve başvuru yapan kişinin çalışma durumuna göre farklılık göstermektedir. Hususi yani yeşil pasaport, diplomatik yani siyah pasaport ve de hizmet pasaportu yani gri pasaport sahibi kişiler ise İsviçre için 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak şartı ile vizeden muaf tutulmaktadır.

İsviçre vizesine başvuruda bulunan kişinin seyahat amacı ve mesleki durumu göz önünde bulundurularak başvuru işlemi yürürlüğüne konmaktadır. İsviçre vizesine başvuran kişilerin vize alabilmesi için, yetki sahibi ilgili ülkenin konsolosluğundan istenilen belgeleri ve evrakları muhakkak eksiksiz bir şekilde beyan ederek başvuru yapması gerekmektedir. İsviçre vize başvurusunda bulunacak olan kişinin, öncelikle çağrı merkezi ile iletişime geçmesi gerekmektedir.

İsviçre vizesi almak isteyen kişilerin başvuru formu güncel ve doğru bilgiler içermelidir. Başvuru formu, başvuru yapan kişi tarafından ıslak imzalı hazırlanmalıdır. Başvuru formunda verilecek bilgilerde İngilizce karakter kullanılmalıdır. Başvuru yapan kişi tarafından seyahat tarihleri başvuru formunda belirtilmelidir. Seyahat etme sebebi açık ve net bir şekilde başvuru formunda anlatılmadır. Müracaat formu geçerli, doğru ve güncel bilgiler ile doldurulmalıdır.

 

İsviçre C Tipi Vize

İsviçre C tipi vize Schengen vizesi olarak değerlendirilir. Schengen vizesi 90 günden kısa süreli vizelerdir. Bu vizeler; İsviçre transit vize, İsviçre turist vizesi ve İsviçre ticari vizesidir. Bu tip vizenin başvuru formu İngilizce ya da Almanca doldurulmalıdır.

İsviçre D Tipi Vize

İsviçre`ye 3 aydan fazla seyahat etmek isteyenler D vize başvuru formu doldurmalıdır. İsviçre D tipi vizeler ulusal vize kategorisindedir. D tipi Vize; Ulusal vize kategorisindeki 90 gün üzeri kalışlar için geçici oturum izni olarak verilen izinlerdir. İsviçre D tipi vize başvuru formunun konaklama yapacak kişi tarafından doldurulması gereklidir.

İsviçre Vize Dilekçesi

İsviçre başvuru sürecinde hazırlanması gereken belgelerden biri de vize dilekçesidir. İsviçre vize dilekçesi yazmak istiyorsanız öncelikle seyahat nedeninizi belirlemelisiniz. Ardından belirlediğiniz seyahat sebebiniz doğrultusunda uygun vize dilekçesi türünü yazmaya başlayabilirsiniz. Örneğin eğer ticari amaçla seyahat etmeyi düşünüyorsanız ticari vize dilekçesi yazmalısınız.

Öncelikle seyahat amacı net bir şekilde belirtilmeli, seyahat süresi hakkında giriş ve çıkış tarihi belirtilerek kesin ve net bilgi verilmelidir. Seyahat süresince masrafların karşılanabileceği gösterilmelidir. Sigortalı çalışan iseniz izinli olduğunu gösteren şirket tarafından onaylı, kaşeli ve imzalı, bir belge sunulmalıdır. Öğrenciler ve ev hanımlarıysa sponsor dilekçesi beyan etmelidir.

İsviçre Ticari Vize

İsviçre ticari vizesi, iş görüşmesinden kaynaklan ziyaretlerde alınması gereken vize türüdür. İsviçre Ticari vize almanız gereken durumlarda bu vizenin gerektirdiği evraklar tamamlanmalı ve başvuru bu evraklarla uygun bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Konsolosluklara doğru bilgileri yansıtan ve eksiksiz olan belgeler sunulması halinde olumlu sonuçlanması öngörülmektedir. İngilizce ve Almanca dillerinde yazılarak sunulacak olan belgede, İsviçre’ye gittiğinizde konaklayacağınız yere ait davet mektubunun bulunması, kaşe ve ıslak imzalı olması gerekmektedir. İsviçre Ticari vizesi için başvuru yaparken hem şirket sahiplerinin, hem de çalışanların sunacakları evrakların içerisine davet mektuplarını ilave etmeleri gerekmektedir. Bu davetiye mektubunda seyahatlerinizi gerçekleştireceği tarihlerin belirtilmesi gerekmektedir. Şirket veya kurum tarafından masraflarınızın karşılanacağının beyan edildiği bir belge verilmelidir.

*5 yıl içerisinde diğer Schengen ülkelerine vize alan ve biyometrik fotoğraf ve parmak izinin alınmasıyla oluşturulan VIS kaydını daha önce yaptırmışsanız, bu durumda şahsen başvuru yapmanıza gerek yoktur. Ancak bu şartı yerine getirmemişseniz, parmak izinizin alınması amacıyla konsolosluğa şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir.*

İsviçre Konsolosluğunun kararı, tüm belgeler tamamladıktan sonra incelemelerden hemen sonraki 15 gün içerisinde açıklaması beklenmektedir. Verilen belgelerde eksik evrak olması, konsolosluğun ikna olmaması ve çeşitli tatil günlerine denk gelmesinden ötürü bu sürenin 1-2 ay kadar uzayabildiği gözlemlenmiştir. Bu gecikme olasılığı sebebiyle başvurularınızı seyahatinizin gerçekleşmesi gereken tarihe göre bu gecikme süresi de baz alınarak ayarlanması tavsiye edilir. Ayrıca konsolosluğun ek belge talep etme ve mülakata çağırma hakları vardır. Bu gibi durumlar kararın açıklanma süresini uzatacak durumlardandır ve başvuru yapılırken göz önünde bulundurulmalı, belgeler eksiksiz sunulmaya özen gösterilmelidir.

İsviçre ticari vize dilekçesi hazırlamak için bilmeniz gerekenler hususlar;

  • İsviçre’ye yapılacak seyahatin ticari amacı net bir şekilde belirtilmelidir.
  • İsviçre’de ikamet edilecek süre başlangıcı ve sonu belli olacak şekilde belirtilmelidir.
  • Seyahat süresi boyunca maddi gereksinimlerin karşılanabileceği belirtilmelidir.
  • Şirket çalışanı olarak ziyaret gerçekleştirilecekse, katılacağınız şirketin ismini belirtmelisiniz.
  • İsviçre vize dilekçesi şirketin kaşesinin ve imzasının bulunması gerekmektedir.
  • Çalıştığınız şirketteki pozisyonunuzu belirtmelisiniz.

 

İsviçre Turistik Vize

İsviçre’ye turistik amaçla seyahat düzenlemek isteyen kişilerin, İsviçre turistik vizesi için gerekli evrakları tamamlayarak ulaşabildikleri en yakın İsviçre Konsolosluğuna müracaat etmeleri gerekmektedir. Müracaatın sonucunda, müracaat edilirken kullanılan evraklarda verilen bilgilerde uyuşmazlık ya da eksiklik bulunmuyorsa kabul edilmektedir. Müracaat eden kişi vize türüne göre 9 aya kadar seyahat hakkına sahip olmaktadır.

Müracaat etmek için gerekli evraklarda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Başvuruda kullanılan pasaportun en az 10 yıl içinde bir kez yenilemiş olması gerekmektedir. Pasaportun üzerinde ve içinde, pasaportu okunmaz kılacak derecede yırtıkların ve hasarının bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca pasaportun, istenilen vizenin bitiminden sonraki üç ay için de kullanılabiliyor olması gerekir. Eğer mevcut pasaport bu sorunları içeriyorsa vize başvurusu yapmadan önce pasaportun yeniletilmesi gerekmektedir. Vize başvurusu için kullanılacak olan fotoğrafın, biometrik oran kurallarına uygun olması ve son 6 ay içerisinde çekilmiş ayrıca daha önce bir vize başvurusunda kullanılmamış olmalıdır.

Vize başvurusunda bulunan kişinin,  İsviçre turistik vizenin onaylanmasını kesin kılmak ve onaylanma süresinin uzama ihtimalini ortadan kaldırmak için gerekli evraklar ile birlikte maddi kaynakların belirtildiği evrakları da getirmelidir. Bu evraklar son 12 aya ait maaş bordrosu veya banka hesabının bakiyesini gösteren bir evrak olabilir. Yapılmak istenen seyahatin maddi giderlerini karşılayamayacak durumda olan kişilerin vize başvurusu İsviçre Konsolosluğu tarafından onaylanmamaktadır. Bunların dışında, eklenmesi durumunda onaylanma ihtimalini kuvvetlendirecek olan bir diğer evrak ise başvuru yapan kişi eğer bir şirkette çalışıyorsa, kişinin seyahat süresince izinli olacağının belirtildiği şirkete ait antetli kağıdın da eklenmesi gerekir. Şirketin kaşesinin basılı olduğu kağıtta kişinin çalıştığı pozisyon ve görevli olduğu işin detaylarını bildirilmesi gerekmektedir. Başvuru yapan kişi öğrenci ise öğrenci belgesinin de evraklar arasına eklenmesi gerekir. Seyahatin masraflarını karşılayacak olan kişilerin bu masrafları üstleneceğini belirttiği dilekçenin de evraklar arasında olması gerekir. Evraklarda herhangi bir eksiklik olması durumunda kişinin başvurusunun reddedilme olasılığı da mevcut.

İsviçre Aile Ziyaret Vizesi

İsviçre aile ziyareti vizesi, İsviçre’de bulunun ailesini ya da akrabasını ziyaret etmek isteyen kişilerin başvurması gereken vizedir. Bu vizeye başvuran kişilerin evraklarının arasında konaklayacakları mekana dair rezervasyon bilgilerini de bulundurması gerekir. Seyahat bitiminde ülkesine geri dönerken kişinin bu durumu beyan etmesi gerekir. Kişinin İsviçre aile vizesiyle İsviçre’ye gireceğinden, bu seyahatin masraflarının İsviçre’de bulunan akrabanın sponsorluğunda gerçekleşmesi gerekir. İsviçre Konsolosluğunun bu duruma yönelik belgelerden ikna olmama durumu söz konusu olduğunda taahhüt belgesi isteyebilir. Bu taahhüt belgesi ile başvuru yapan kişiyi davet eden akrabanın, kişinin konaklamasını, geri dönüş masraflarını, olası kaza durumunda ya da hastalık durumlarında masraflarını karşılayacağını beyan etmektedir.

Taahhüt belgesi istenmesi durumunda davet edilen kişi, Taahhüt Belgesi için ilgili bölümleri doldurduktan sonra İsviçre’deki davet eden aile veya akrabaya göndermelidir. Sponsor kişi ilgili alanlar doldurulduktan sonra yetkili makama gönderdikten sonra konsolosluk tarafından karara bağlanacaktır.

İsviçre aile ziyareti vizesinde, kişilerin şirket sahibi, işvereni, çalışan, ev hanımı ve öğrenci olmasına bağlı olarak başvuru evraklarında farklılıklar vardır. 18 yaşından altında olan kişilerin İsviçre aile vizesine başvurması halinde yasal vasi tarafından muvafakatname hazırlanmalı ve imzalanmalıdır. Tüm belgeler güncel ve orijinal olmalıdır. 2014 yılında yapılan bir düzenlemeyle, aile ziyaret vizesi ve diğer vizelere başvuru yapacak kişilerin vize başvurularını kendilerinin yapma zorunluluğu kaldırılmıştır. Biometrik parmak izini önceki vize başvurularında İsviçre konsolosluklarına veren kişiler adına 5 yıl boyunca kişinin vekili vize başvurusu yapabilmektedir.

İsviçre aile ziyaret vizesi için vize başvurusu ve gerekli olan evraklar, seyahatin başlama tarihinden 90 gün önce yapılmalıdır. Planlanan seyahate 90 günden daha az bir süre kalmışsa, kişi bu şartlarda vize başvurusu yapamamaktadır. Yapılan vize başvurularının sonuçlanma süresi eğer evraklarda herhangi bir eksiklik ya da yanlışlık yoksa 5 ila 15 gün arasında değişiklik göstermektedir. Ancak evraklarda eksiklik veya hata olması durumunda kişilerden ek evrak talep edilmekte bu durum da sürecin uzamasına neden olmaktadır. Yapılan vize başvurusunun onaylanma ihtimalini arttırmak için İsviçre aile ziyaret vizesi için gerekli evraklar arasına İsviçre’de yaşayan aile bireyinden alacağı davetiye mektubunu da eklemesi gerekiyor.

Konsolosluk tarafından yapılan incelemelerde, şüpheli görülen durumlarda vize başvurusu reddedilmektedir. Bu yüzden vize başvurusu yapan kişinin seyahat ile ilgili tüm detayları açık bir şekilde ve doğru bilgilerle belirtmesi gerekmektedir.

İsviçre Vize Davet Mektubu Nasıl Yazılır?

İsviçre vize davet mektubu davet eden kişi tarafından İstanbul başkonsolosluğuna hitap edecek şekilde yazılmalıdır. Davet mektubunu yazan kişi vize davet mektubunu yazarken verdiği tüm bilgilerin doğruluğundan emin olmalıdır. İsviçre vizesi davetiyesinde yer verilmesi gereken davet eden kişinin kişisel bilgileri, telefon numarası, adresi, e-mail adresi, , ziyaret amacı ve süresidir. Ayrıca davet eden kişi ile başvuru sahibinin arasındaki ilişki ve bu ilişkinin kanıtları davet eden kişinin pasaportunun ya da kimlik kartının fotokopisi, eğer davet eden kişi İsveç vatandaşı değilse oturma izni gibi bilgiler yer almalıdır. İsviçre vizesi başvurusunda bulunan kişi, davet eden kişi ile kalmayacak ise otel rezervasyon bilgileri verilmelidir.

İsviçre  Transit Vize

İsviçre’den transit geçerek asıl gideceğiniz ülkeye varabilmek amacıyla İsviçre’den geçebilmek için gidilecek olan ülkenin vizesinin veya oturma izninin var olması gerekmektedir. Seyahat sağlık sigortası yapıldığına dair belgelerin ve istenilen diğer belgelerin sunulması halinde İsviçre Transit vizesi sorunsuz bir şekilde alınabilmektedir. İsviçre transit vizesi için iş evraklarının, şahsi evrakların ve tapu, araç ruhsatı gibi belgelerin sunulması gerekmektedir. İsviçre’den transit geçmek isteyen kişiler evli ise evlenme cüzdanlarının aslını ve bir fotokopisini sunmalıdır. Gideceğiniz ülkeye ait geri dönüşünüzü kanıtlayan gidiş ve dönüş olarak alınmış uçak, tren veya otobüs gibi ulaşım araçlarına dair rezervasyon ya da bilet bilgileriniz de eklenmelidir.

Konsolosluğun ek belge talep etmesine gerek kalmaması için tüm belgelerin güncel olarak sunulması ve eksik belge bırakılmamasına özen gösterilmelidir. Ancak konsolosluk ikna olmadığı durumlarda yine de ek belge istenebilmektedir. Belgelerde eksikliğin veya hataların olması başvurunun reddedilmesine yol açacaktır bunun önlenmesi için hata veya eksikliğin olmadığından emin olunmalıdır. Daha önce İsviçre vizesi alarak başka ülkelere giriş yapılmış ise İsviçre transit vize başvurularının şahsen yapılması zorunluluğu ortadan kalkacaktır. Asıl gitmek istediğiniz nokta Schengen bölgesinde yer alıyorsa ve vizeniz varsa, havalimanındaki transit bölgeyi terk etmemeniz şartıyla İsviçre transit vizesi almanıza gerek yoktur. Ancak Schengen bölgesinde olmayan bir ülkeye seyahat edilecekse aktarmaların yapabilmesi için İsviçre Transit vize başvurusunu yapılması gerekmektedir. İsviçre’deki transit bölgeden ayrılmak istendiği takdirde ise Schengen vizesi alması gerekmektedir.

İsviçre Öğrenci Vizesi

İsviçre’de bir yükseköğrenim kurumunda lisans, lisansüstü ya da doktora derecesinde bir eğitim almak istiyorsanız ve herhangi bir AB ülkesi ya da EFTA ülkesi (AB ülkeleri ve İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre) vatandaşı değilse mutlaka İsviçre öğrenci vizesi alması gerekmektedir.

Kişini İsviçre’de bir dil okulunda, herhangi bir kursta, yaz okulu veya bir üniversitede eğitim almak için öncelikle bir eğitim kurumu bularak kaydolması ve kurum tarafından kabul edilmiş olması gerekmektedir. Kabul edildiğine dair bir onay aldıktan sonra (kayıt belgesi), kişi İsviçre’de eğitim görmek için İsviçre öğrenci vizesi başvurusu yapabilir. İsviçre’deki 3 ay süreli olan tüm kurslar ve dil okulu gibi programlar için kısa süreli Schengen C vizesi alması yeterli olacaktır. Eğer bu eğitim programı 3 aydan uzun sürecek ise bu durumda uzun süreli İsviçre D vizesi almanız gerekmektedir.

İsviçre’ye 3 aylık bir İsviçre turist vizesi sahibi olarak gidilirse, bu vize orada bir öğrenci vizesine dönüştürülemez. 90 günden uzun sürecek olan seyahatler için İsviçre’ye vizesiz seyahat edebilecek kişiler de dahil olmak üzere mutlaka önceden oturum izni için başvuru yapılması zorunludur.

İsviçre öğrenci vizesi için başvurabilmek amacıyla online form eksiksiz ve doğru olarak doldurmalı, daha sonra İsviçre Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş İsviçre vize başvuru merkezi aracılığı ile başvuru tamamlanmalıdır.

İsviçre Öğrenci Vizesi Kaç Günde Çıkar?

İsviçre öğrenci vizesi başvurusunu, kayıt olunan kursun başlama tarihinden en fazla 6 ay, en az 10 hafta önce gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Başvurunun sonuçlanması kısa dönem vizelerde 10-15 günü iken uzun dönem vizelerde ise 8-10 hafta arasında değişkenlik göstermektedir.

İsviçre Öğrenci Vizesi Harcı Nereye Yatırılır Ve Ne Kadar?

İsviçre vize bedelleri, istenen vizenin türüne göre değişkenlik gösterir. İsviçre öğrenci vize ücreti Konsolosluk harcı 1310 TL, işlem ve parmak izi ücreti olarak ta 352 TL ödenmektedir. Vize için yapılan tüm ödemeler Türk Lirası olduğundan dolayı kur dalgalanmalarında ücretler değişkenlik gösterebilmektedir. Ödemeler İsviçre başvuru merkezinde randevu günü yapılabilir.

İsviçre Öğrenci Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur ?

İsviçre öğrenci vizesi başvuru formu online bir şekilde doldurulmalıdır. İsviçre öğrenci formu, vize başvuru merkezi sitesinden doldurulur. Başvuru formu doldururken pasaportta ve nüfus cüzdanında bulunan bilgiler, seyahat amacı, ülkeye giriş yapılacak tarihler doğru bir şekilde yazılmalıdır. Seyahat ile ilgili masrafların eş veya anne-baba tarafından karşılanıyorsa bu durumun öğrenci başvuru formunda belirtilmesi gerekmektedir. İsviçre Öğrenci başvuru formunun en sonunda eğer varsa son üç yıl içinde alınmış Schengen ülkelerine ait vizelerin başlangıç ve bitiş tarihlerine de mutlaka yer verilmelidir. Vize alırken hangi tarihte hangi ülkeye parmak izi verildiyse o tarih öğrenci başvuru formuna belirtilmelidir. Eğer Avrupa birliğinde yaşayan AB vatandaşı tanıdık varsa bu da formda belirtilmelidir.

İsviçre öğrenci vizesi başvurusunun olumlu sonuçlanmasını kesinleştirilmek isteniyorsa, İsviçre eğitim vizesi başvuru formunun eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulması gerekmektedir.

Öğrenciler İçin İsviçre Vize Belgeleri Nelerdir?

Pasaport, vize başvuru formu, nüfus kayıt örneği, biometrik fotoğraf, seyahat sağlık sigortası, vize harcının dekontu, konaklama rezervasyonları, ulaşım belgeleri, maddi dayanak kanıtı, varsa ek gelir belgeleri, varsa sponsorluk dilekçesi ve öğrenci belgesi gerekmektedir. Öğrenci belgesi, ıslak imzalı güncel tarihli olmalıdır. Başvuru yapan kişi üniversite öğrencisi ise YÖK tarafından tanınan QR kodlu öğrenci belgesi sunulmalıdır.

 

İsviçre Aile Birleşimi Vizesi

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İsviçre’de yaşam sürdüren eş ve çocuklarının yanına yerleşmek ya da İsviçre’de yaşıyorsa Türkiye’de yaşam sürdüren reşit olmayan çocuklarını İsviçre’ye alabilmek için İsviçre Aile Birleşimi vizesine başvurabilmektedir. İsviçre aile birleşimi vizesi sahibi olmak isteyen kişi, İsviçre Konsolosluğuna müracaat ederek bu işlemi gerçekleştirebilmektedir. Aile birleşimi vizesi daha sonra uzatılmak kaydı ile en fazla 180 gün olarak alınabilmektedir.

İsviçre aile birleşimi vizesi için gerekli evraklar; başvuru formu, pasaport, 4 adet biyometrik fotoğraf, uluslararası evlenme kayıt örneği, nüfus cüzdanı fotokopisi,  tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği, başvuru sahibinin ikametgah belgesi, İsviçre’de yaşayan eşin ikametgah belgesi, İsviçre’de yaşayan eşin kimlik bilgileri, banka hesap dökümleri, maaş bordrosu, sağlık sigortası, eşlerin varsa daha evveldeki evliliklerine dair belgeler, eşlerin çocukları ile alakalı belgelerdir.

 

İsviçre Vatandaşlık Vizesi

İsviçre vatandaşlığına müracaat etmek isteyen kişinin uyruğuna göre koşulları değişkenlik göstermektedir. AB üye ülke vatandaşları söz konusu olduğunda süreç daha kolayken Türkiye gibi 3. sınıf ülkelerin vatandaşları için İsviçre vatandaşlığı sahibi olabilmek zorlaştırılmıştır. İsviçre vatandaşlığına müracaat edebilmek için 10 yıl meşru olarak İsviçre’de ikamet etmiş olmalıdır. İsviçre vatandaşı ile evlenenler ya da İsviçre’de doğmuş olanlar için birtakım istisnalar uygulanabilmektedir.

 

İsviçre Vize Ücreti

2022 yılı itibari ile Schengen vize ücreti  80 Euro olarak belirlenmiştir. Vize harç bedeli 80 Euro, başvuru merkezi ücreti ise 60 Euro’dur. Schengen vizesinin turistik, ticari, transit vize ya da aile arkadaş ziyareti vizesi olması yani türü fiyatta herhangi bir değişikliğe neden olmaz. İsviçre vize ücreti her vize başvurusu için bir defaya mahsus olacak şekilde yatırılmaktadır ve yatırılan vize ücretlerinin iadesi yoktur. Ayrıca yatırılan vize ücretlerinin hakları başka bir kişiye ya da başka bir vize türüne devredilemez. İsviçre konsolosluğunun vize başvurusunu değerlendirmesi ve bunun sonucunda vize reddi yaşanması durumunda ücret iadesi yapılmamaktadır.

 

Vize Türü Konsolosluk Harcı ve Dış Sağlayıcı Ücreti
Kısa Süreli (90 günden az) 1310 TL + 352 TL
Kısa Süreli (6-12 yaş) 685 TL + 359 TL
Kısa Süreli (0-6 yaş) 359 TL
Ticari Vize 1310 TL + 352 TL
Tıbbi Amaçlı Vize 1310 TL + 352 TL
Yaz Okulu Vizesi  1310 TL + 352 TL

 

 

İsviçre Vizesi İçin Seyahat Sağlık Sigortası

İsviçre vizesi için seyahat sağlık sigortası acil hastane tedavileri, acil tıbbi müdahaleler gibi tıbbi nedenlerle ortaya çıkabilecek her türlü masrafı karşılamak için en az 30.000 Euro teminatlı olması gerekmektedir. Seyahat sağlık sigortası bütün Schengen üyesi ülkelerde geçerli olmalı ve Schengen bölgesinde seyahat süresinin başlangıcından bitimine kadar geçerli olmalıdır. Seyahat sağlık sigortasının geçerlilik bölgeleri vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Kısa süreli vize başvuruları için İsviçre sağlık sigortası tüm Schengen ülkelerini kapsamalıdır. Ancak uzun süreli İsviçre vizesi başvurularında seyahat sağlık sigortası yalnızca İsviçre’yi kapsamalıdır.

 

18 Yaşından Küçükler İçin İsviçre Vize Evrakları Nelerdir?

Pasaport, vize başvuru formu, nüfus kayıt örneği, biometrik fotoğraf, seyahat sağlık sigortası, vize harcının dekontu, konaklama rezervasyonları, ulaşım belgeleri, maddi dayanak kanıtı, varsa ek gelir belgeleri, varsa sponsorluk dilekçesi gereklidir. Ayrıca muvafakatname yani İsviçre seyahatine başvuru sahibine eşlik etmeyen ebeveyn tarafından noter tasdikli belge gerekmektedir.

 

İsviçre Vize Başvurusunun Reddi

Vize reddi şahısların evraklarında şüphe oluşturan ya da kesinlik olmayan durumlarda oluşmaktadır. Bununla birlikte aynı zamanlarda başvuru yapan kişinin yeterli finansal kaynağı sağlayamadığı hallerde da vize reddi oluşmaktadır. Vize ücretinin ödendiği dekont evraklar arasında bulunmadığı takdirde de şahısların vize müracaatı ret ile sonuçlanır.

 

İsviçre D tipi vize başvuru formu:

 

D tipi başvuru formu

 

İsviçre C tipi ( Schengen ) vize başvuru formu:

 

shengen C tipi başvuru formu

 

Reklam
isvicrenet
isvicrenet
https://twitter.com/isvicre_net

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -